15 Tips voor het Schoonmaken van je Wasmachine

15 Tips voor het Schoonmaken van je Wasmachine

5 september 2023 Uit Door Redactie

Een wasmachine is een van die huishoudelijke apparaten die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen, tot hij plotseling stopt met werken. Om ervoor te zorgen dat je wasmachine probleemloos blijft draaien en je kleding grondig reinigt, is regelmatig onderhoud essentieel. Hier zijn enkele handige tips om je wasmachine schoon te maken en te onderhouden:

1. Regelmatig reinigen

Een van de beste manieren om je wasmachine in topconditie te houden, is door hem regelmatig schoon te maken. Dit betekent niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant. Draai af en toe een lege wascyclus op de hoogste temperatuur met een kopje azijn of een speciale wasmachinereiniger om vuil en zeepresten te verwijderen.

2. Deurrubber en trommel

Het deurrubber en de trommel van je wasmachine kunnen na verloop van tijd vuil en schimmel verzamelen. Maak ze regelmatig schoon met een mengsel van water en azijn of een mild reinigingsmiddel. Veeg ook het deurrubber droog na elke wasbeurt om vochtophoping te voorkomen.

3. Wasmiddellade

De wasmiddellade kan een broedplaats worden voor schimmel en zeepresten. Haal de lade eruit en was deze grondig af met warm water en zeep. Laat hem volledig drogen voordat je hem terugplaatst.

4. Filters controleren

Sommige wasmachines hebben filters die je regelmatig moet reinigen. Controleer de handleiding van je machine om te zien of dit voor jou van toepassing is. Verwijder eventuele pluisjes of vreemde voorwerpen uit het filter om verstoppingen te voorkomen.

5. Was de wasmachine op de juiste manier

Om slijtage te verminderen, zorg ervoor dat je de wasmachine niet overbelast. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel volgens de instructies op de verpakking. Te veel wasmiddel kan leiden tot ophoping en slechte geur.

6. Laat de deur openstaan

Na elke wasbeurt is het een goed idee om de deur van je wasmachine open te laten staan om de binnenkant te laten luchten. Dit voorkomt dat schimmel en geurtjes zich ophopen.

7. Controleer de slangen

Af en toe moet je de waterslangen controleren op tekenen van lekkage of slijtage. Vervang ze indien nodig om waterschade te voorkomen.

8. Regelmatig onderhoud

Als je merkt dat je wasmachine vreemde geluiden maakt of niet meer efficiënt werkt, aarzel dan niet om een professional in te schakelen voor onderhoud en reparaties. Het vroegtijdig aanpakken van problemen kan dure reparaties in de toekomst voorkomen.

Het schoonhouden van je wasmachine is niet alleen goed voor de levensduur van het apparaat, maar zorgt er ook voor dat je kleding fris en schoon blijft. Volg deze tips regelmatig en je zult genieten van jarenlang probleemloos wassen.

9. Gebruik van azijn of citroenzuur

Azijn en citroenzuur zijn uitstekende natuurlijke reinigingsmiddelen voor je wasmachine. Voeg ongeveer een kopje azijn of citroenzuur toe aan de lege trommel en draai een heet wasprogramma. Dit zal kalkaanslag en zeepresten in de machine verwijderen en de binnenkant desinfecteren.

10. Onderhoud van de afvoerpomp

De afvoerpomp is verantwoordelijk voor het verwijderen van het water uit de wasmachine na elke cyclus. Als deze verstopt raakt, kan dit leiden tot vervelende problemen, zoals overstromingen. Controleer de afvoerpomp regelmatig op verstoppingen en verwijder eventuele vuildeeltjes.

11. Voorkom vreemde voorwerpen

Controleer altijd de zakken van je kleding voordat je ze in de wasmachine plaatst. Kleine voorwerpen zoals munten, haarspelden of sleutels kunnen de trommel en het pompsysteem beschadigen. Dit kan dure reparaties met zich meebrengen.

12. Regelmatig de afdichting van de deur reinigen

De rubberen afdichting rond de deur van de wasmachine kan vuil en schimmel verzamelen. Maak dit gebied grondig schoon met een mengsel van water en azijn. Zorg ervoor dat je de plooien in de afdichting niet vergeet, omdat schimmel zich daar vaak ophoopt.

13. Houd de trommel droog

Als je wasmachine niet in gebruik is, houd dan de deur open om de trommel volledig te laten drogen. Dit voorkomt dat schimmel en nare geurtjes zich ontwikkelen in een vochtige omgeving.

14. Reinig het pluizenfilter

Het pluizenfilter, meestal te vinden aan de voorkant of onderkant van de wasmachine, houdt pluisjes en kleine voorwerpen tegen om te voorkomen dat ze in de afvoer terechtkomen. Verwijder regelmatig pluisjes en vuil uit dit filter om verstoppingen te voorkomen.

15. Regelmatig controleren op slijtage

Inspecteer de aandrijfriemen en andere bewegende onderdelen van de wasmachine op tekenen van slijtage. Vervang versleten onderdelen onmiddellijk om onnodige schade aan de machine te voorkomen.

Door deze extra tips in overweging te nemen en regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je de levensduur van je wasmachine verlengen en ervoor zorgen dat deze altijd efficiënt werkt. Het is een investering in de lange termijn en zal helpen om onverwachte reparatiekosten te minimaliseren.