Het Vijfkrachtenmodel van Porter in de Luchtvaartindustrie

Het Vijfkrachtenmodel van Porter in de Luchtvaartindustrie

8 september 2023 Uit Door Redactie

Het Vijfkrachtenmodel van Porter is een krachtig hulpmiddel om de concurrentie en winstgevendheid binnen een industrie of markt te analyseren. Het model, ontwikkeld door Michael Porter, identificeert vijf belangrijke krachten die de concurrentiedruk bepalen. Laten we een voorbeeld bekijken om het model beter te begrijpen:

Voorbeeld: De Luchtvaartindustrie

Laten we het Vijfkrachtenmodel toepassen op de luchtvaartindustrie:

 1. Rivaliteit onder Bestaande Concurrenten:
  • De luchtvaartindustrie staat bekend om zijn felle concurrentie. Luchtvaartmaatschappijen strijden om passagiers op basis van ticketprijzen, dienstverlening, frequentie van vluchten en routes. Deze rivaliteit heeft geleid tot prijsoorlogen en constante innovatie om klanten aan te trekken.
 2. Bedreiging van Nieuwe Toetreders:
  • Het opstarten van een nieuwe luchtvaartmaatschappij vereist enorme kapitaalinvesteringen. Bovendien moeten nieuwkomers rekening houden met strikte regelgeving, veiligheidsnormen en concurrentie met gevestigde luchtvaartmaatschappijen. Hoewel het niet onmogelijk is, is de drempel om in deze industrie te stappen hoog.
 3. Onderhandelingskracht van Leveranciers:
  • Vliegtuigfabrikanten zoals Boeing en Airbus hebben enige onderhandelingskracht over luchtvaartmaatschappijen, vooral wanneer het gaat om de aankoop van nieuwe vliegtuigen. Brandstofleveranciers kunnen ook enige invloed uitoefenen op prijzen. Luchtvaartmaatschappijen moeten langetermijncontracten aangaan en prijsfluctuaties beheren.
 4. Onderhandelingskracht van Afnemers:
  • Passagiers hebben enige keuzevrijheid bij het kiezen van luchtvaartmaatschappijen. Ze kunnen prijzen vergelijken, frequent flyer-programma’s overwegen en kiezen voor luchtvaartmaatschappijen met gunstige routes. Dit dwingt luchtvaartmaatschappijen om concurrerende tarieven en diensten te bieden.
 5. Dreiging van Substitute Producten of Diensten:
  • In de luchtvaartindustrie is de dreiging van substituten laag. Er zijn weinig alternatieven voor het vliegtuig als het gaat om snel langeafstandsreizen. Andere vervoerswijzen, zoals treinen of auto’s, zijn niet haalbaar voor intercontinentale reizen.

De luchtvaartindustrie is een sector die constant in beweging is en sterk wordt beïnvloed door economische schommelingen, brandstofprijzen, veiligheidskwesties en nieuwe technologieën. Het begrijpen van deze vijf krachten helpt luchtvaartmaatschappijen bij het ontwikkelen van strategieën om te overleven en te gedijen in een zeer competitieve omgeving. Het is een uitdaging waarbij operationele efficiëntie, klanttevredenheid en innovatie van groot belang zijn.