Hoe je kleding effectief kunt stomen

Hoe je kleding effectief kunt stomen

18 november 2023 Uit Door Redactie

Kleding stomen is de ultieme redding voor kreukvrije, frisse kleding zonder het gedoe van wassen en strijken. Het is een methode die steeds populairder wordt vanwege het gemak en de veelzijdigheid. Maar hoe doe je het precies en waarom is het zo geweldig?

Waarom kleding stomen?

 1. Kreukvrij en fris: Stomen verwijdert kreukels uit kledingstukken, waardoor ze er glad en fris uitzien. Bovendien helpt stomen om ongewenste geuren te neutraliseren, zonder dat je kleding een wasbeurt nodig heeft.
 2. Delicaat voor stoffen: Het is zacht voor stoffen die niet geschikt zijn voor strijken of wassen, zoals zijde, wol of delicate materialen. Hierdoor blijven je kledingstukken langer mooi.
 3. Tijdbesparend: In vergelijking met wassen en strijken is stomen snel en gemakkelijk. Het kost minder tijd en inspanning, waardoor het perfect is voor mensen met een druk leven.

Hoe kleding te stomen: Stap voor stap

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met stomen, verzamel je de benodigdheden: een stomer (handstomer of stoomapparaat), schoon water, en de kleding die je wilt stomen. Zorg ervoor dat de kledingstukken vrij zijn van vlekken.

Stap 2: Kleding voorbereiden

Hang het kledingstuk op een hanger of op een kledingrek. Controleer het etiket op het kledingstuk om te zien of het geschikt is om gestoomd te worden. Sommige materialen zijn gevoelig voor hitte of vocht en kunnen beschadigd raken.

Stap 3: Stomer klaarmaken

Vul het waterreservoir van de stomer met schoon water. Het gebruik van gedestilleerd water voorkomt kalkaanslag in je stomer, wat de levensduur ervan kan verlengen.

Stap 4: Begin met stomen

Zet de stomer aan en laat deze opwarmen volgens de instructies van de fabrikant. Houd de stomer verticaal en laat de stoom uit het mondstuk komen door rustig over het kledingstuk te bewegen, op een afstand van ongeveer 10-15 centimeter.

Stap 5: Stoomapparaat gebruiken

Als je een stoomapparaat gebruikt, hang dan het kledingstuk op een veilige afstand van de stoomkop en beweeg de kop gelijkmatig over de kleding om de stoom gelijkmatig te verdelen.

Stap 6: Lastige plekken aanpakken

Voor hardnekkige kreukels kun je de stoom direct op de problematische plekken richten, maar vermijd langdurig stomen op één plek om schade te voorkomen.

Stap 7: Afwerking

Laat het kledingstuk enkele minuten drogen voordat je het draagt of opbergt. Hierdoor kan de stof weer opdrogen en zijn vorm behouden.

Tips voor effectief kleding stomen:

 1. Test altijd op een klein deel: Voor je begint met het stomen van een heel kledingstuk, test je de stoom op een klein en onopvallend deel om zeker te zijn dat de stof bestand is tegen de hitte en de stoom.
 2. Gebruik een beschermende hoes: Als je delicate kledingstukken stoomt, kun je een dunne katoenen doek tussen het kledingstuk en de stoombron plaatsen om direct contact te vermijden en mogelijke schade te voorkomen.
 3. Hang kleding na het stomen op: Hang kledingstukken direct na het stomen op om ze volledig te laten drogen en de vorm te behouden.
 4. Onderhoud je stomer: Reinig regelmatig het waterreservoir en volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant om de levensduur van je stomer te verlengen.

Kledingstomer kopen

Als je overweegt een kledingstomer te kopen, zijn er verschillende aspecten om te overwegen voordat je een beslissing neemt. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen bij het kopen van een kledingstomer:

Type kledingstomer:

 1. Handstomer: Draagbaar en gemakkelijk te gebruiken voor kleine hoeveelheden kleding. Ideaal voor snelle opfrissingen en reizen.
 2. Stoomapparaat: Groter en krachtiger dan handstomers. Geschikt voor grotere taken en frequenter gebruik.

Stoomkracht en capaciteit:

 • Let op de wattage en stoomcapaciteit van de stomer. Hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de stoom kan zijn en hoe sneller het apparaat opwarmt. Een grotere watertank betekent dat je langer kunt stomen voordat je het reservoir opnieuw moet vullen.

Veiligheid en gemak:

 • Kijk naar functies zoals automatische uitschakeling wanneer het waterreservoir leeg is of bescherming tegen oververhitting. Een ergonomisch ontwerp en een comfortabele handgreep kunnen ook het gebruiksgemak vergroten.

Onderhoud en reiniging:

 • Controleer of de stomer gemakkelijk te reinigen is. Sommige modellen hebben speciale reinigingsfuncties of afneembare onderdelen die het schoonmaken eenvoudiger maken.

Reviews en merkkeuze:

 • Bekijk recensies van verschillende merken en modellen om een beter idee te krijgen van de prestaties, duurzaamheid en klanttevredenheid. Betrouwbare merken bieden vaak betere kwaliteit en klantenservice.

Prijs:

 • Bepaal je budget en vergelijk de prijzen van verschillende modellen met de functies die je belangrijk vindt. Soms bieden duurdere modellen extra functies, maar een goedkoper model kan nog steeds voldoen aan je behoeften.

Waar te kopen:

 • Je kunt kledingstomers vinden bij warenhuizen, elektronicawinkels, online retailers en speciaalzaken voor huishoudelijke apparaten. Vergelijk prijzen en aanbiedingen op verschillende plaatsen voordat je een aankoop doet.

Door deze factoren te overwegen en onderzoek te doen voordat je een kledingstomer koopt, kun je het model vinden dat het beste aansluit bij jouw behoeften en budget.

Kleding stomen is een geweldige manier om snel en efficiënt kreukels te verwijderen en je kleding er fris uit te laten zien. Met de juiste voorbereiding en techniek kun je moeiteloos je favoriete kledingstukken opfrissen zonder ze te wassen of te strijken. Met een beetje oefening wordt kleding stomen al snel een handige toevoeging aan je routine voor kledingverzorging.