Hoe kan ik mijn Mac opschonen?

Hoe kan ik mijn Mac opschonen?

27 september 2023 Uit Door Redactie

Het opschonen van je Mac is een goede manier om ervoor te zorgen dat deze soepel blijft werken en voldoende opslagruimte heeft. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je Mac op te schonen.

 1. Verwijder ongebruikte programma’s: Het kan verleidelijk zijn om veel verschillende applicaties op je Mac te installeren, maar na verloop van tijd kunnen deze programma’s ruimte in beslag nemen en je Mac vertragen. Het is een goed idee om regelmatig door je lijst met geïnstalleerde programma’s te gaan en die te verwijderen die je niet langer gebruikt. Hierdoor kun je niet alleen opslagruimte vrijmaken, maar ook de algehele systeemprestaties verbeteren.
 2. Verwijder grote bestanden: Grote bestanden, zoals video’s, dubbele foto’s en oude documenten, kunnen ongemerkt veel opslagruimte in beslag nemen. Gebruik de zoekfunctie van Finder om bestanden te sorteren op grootte en identificeer degenen die je niet meer nodig hebt. Overweeg ook om grote mediabestanden over te zetten naar een externe harde schijf om ruimte vrij te maken.
 3. Wis cachebestanden: Cachebestanden zijn tijdelijke gegevens die apps gebruiken om snel informatie te laden. Hoewel ze nuttig zijn, kunnen ze zich na verloop van tijd ophopen en veel ruimte innemen. Hulpprogramma’s zoals “CleanMyMac” kunnen je helpen cachebestanden veilig te verwijderen zonder de functionaliteit van je apps te beïnvloeden.
 4. Verwijder onnodige taalbestanden: Mac-apps worden vaak geleverd met taalbestanden voor verschillende talen, maar je gebruikt waarschijnlijk slechts één of twee talen. Met behulp van tools zoals “Monolingual” kun je deze ongebruikte taalbestanden verwijderen en enkele gigabytes aan ruimte besparen.
 5. Verwijder oude e-mailbijlagen: In de Mail-app worden e-mailbijlagen standaard gedownload en opgeslagen op je Mac. Oude bijlagen kunnen een aanzienlijke hoeveelheid opslagruimte in beslag nemen. Blader door je e-mails en verwijder de bijlagen die je niet meer nodig hebt. Je kunt ook de instellingen aanpassen om bijlagen niet automatisch te downloaden.
 6. Verwijder tijdelijke bestanden: Tijdelijke bestanden en logbestanden worden door macOS en apps gegenereerd en kunnen mettertijd opstapelen. Hulpprogramma’s zoals “OnyX” kunnen je helpen deze bestanden op te schonen en zo ruimte vrij te maken op je harde schijf.
 7. Bekijk en beheer opstartitems: Het verminderen van het aantal programma’s dat automatisch opstart wanneer je Mac opnieuw wordt opgestart, kan de opstarttijd verkorten en de prestaties verbeteren. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’ > ‘Gebruikers en groepen’ > ‘Inloggen’ en verwijder onnodige opstartitems.
 8. Upgrade je opslag: Als je merkt dat je voortdurend worstelt met een gebrek aan opslagruimte, overweeg dan om de harde schijf of SSD van je Mac te upgraden naar een grotere capaciteit. Dit kan een aanzienlijk verschil maken in termen van opslagruimte en prestaties.
 9. Verwijder oude back-ups: Als je Time Machine gebruikt voor back-ups, kunnen oude back-ups je opslagruimte innemen. Controleer de Time Machine-instellingen en verwijder oudere back-ups die je niet meer nodig hebt.
 10. Houd je desktop opgeruimd: De desktop is een handige plek om snel toegang te hebben tot bestanden, maar een overvolle desktop kan de prestaties van je Mac beïnvloeden. Organiseer bestanden in mappen en gebruik je bureaublad alleen voor snel toegankelijke bestanden.
 11. Houd je systeem up-to-date: Zorg ervoor dat je macOS altijd up-to-date is, omdat updates vaak prestatieverbeteringen en bugfixes bevatten. Je kunt de systeemupdates controleren in de ‘App Store’ onder ‘Updates’.
 12. Maak regelmatig een back-up: Voordat je grote schoonmaakacties uitvoert, zorg ervoor dat je een recente back-up hebt van je belangrijke gegevens, zodat je per ongeluk geen belangrijke bestanden verwijdert. Time Machine is een handige tool voor het maken van back-ups op een Mac.

Door regelmatig deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Mac snel en efficiënt blijft werken, terwijl je ook kostbare opslagruimte vrijmaakt voor nieuwe bestanden en toepassingen. Het is een goede gewoonte om dit opschoningsproces periodiek te herhalen.