Tips: hoe kom je van darteritus af?

Tips: hoe kom je van darteritus af?

12 september 2023 Uit Door Redactie

Darteritus, ook wel bekend als ‘dart-yips’, is een aandoening die darters treft en resulteert in een plotselinge onvermogen om de dartpijl vloeiend en nauwkeurig te werpen. Het kan een frustrerende en ontmoedigende ervaring zijn voor darters, maar er zijn stappen die je kunt nemen om van darteritus af te komen:

 1. Erken de Problemen: Het eerste en belangrijkste is om de aandoening te erkennen en te begrijpen dat het een mentaal blok is. Dit zal je helpen om met de situatie om te gaan.
 2. Bouw Zelfvertrouwen op: Werk aan het opbouwen van zelfvertrouwen in je dartsvaardigheden. Begin met eenvoudige oefeningen om jezelf gerust te stellen dat je nog steeds goed kunt gooien.
 3. Visualisatie en Ontspanning: Gebruik visualisatietechnieken om jezelf te zien gooien met precisie en vertrouwen. Dit kan helpen om je mentaal voor te bereiden op succesvolle worpen. Probeer ook ontspanningsoefeningen om de spanning te verminderen.
 4. Mentale Training: Overweeg mentale training of counseling om de onderliggende oorzaken van darteritus te begrijpen en te behandelen. Een sportpsycholoog kan je hierbij begeleiden.
 5. Aanpassing van Je Gooitechniek: Soms kan een kleine aanpassing in je gooitechniek helpen. Werk met een ervaren darter of coach om te zien of er fysieke aspecten zijn die verbeterd kunnen worden.
 6. Pauzes Nemen: Als de darteritus ernstig is, kan het nuttig zijn om een pauze te nemen van darten om de druk te verminderen en mentaal op te frissen.
 7. Routinewijzigingen: Probeer veranderingen aan te brengen in je dartsroutine om te voorkomen dat je in oude gewoonten vervalt. Dit kan helpen om het mentale blok te doorbreken.
 8. Positieve Bevestiging: Herinner jezelf eraan dat je een getalenteerde darter bent en dat je darteritus kunt overwinnen. Positieve bevestiging kan je zelfvertrouwen opbouwen.
 9. Geduld en Volharding: Het overwinnen van darteritus kan lang duren, dus wees geduldig en blijf volhouden. Laat je niet ontmoedigen door tegenslagen.
 10. Competitie Hervatten: Als je voelt dat je er klaar voor bent, hervat dan geleidelijk de competitie. Begin met informele wedstrijden om je vertrouwen op te bouwen.
 11. Gebruik een Andere Gooihouding: Soms kan het veranderen van je gooihouding de druk verminderen en je helpen om darteritus te overwinnen. Experimenteer met verschillende houdingen om te zien welke het beste voor je werkt.
 12. Focus op Ademhaling: Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de spanning te verminderen. Neem diepe, langzame ademhalingen voordat je gooit om jezelf te kalmeren en te ontspannen.
 13. Positieve Afleiding: Concentreer je niet te veel op je worpen. Probeer positieve afleiding te vinden, zoals het hebben van een lichte, vriendelijke conversatie met medespelers tussen de worpen door.
 14. Gebruik Een Dart-app: Er zijn dart-apps beschikbaar die de druk verminderen door het element van concurrentie weg te nemen. Hier kun je oefenen zonder dat anderen toekijken.
 15. Vertraag Je Gooi: Probeer je gooi te vertragen. Dit kan helpen om de controle over je bewegingen terug te krijgen en darteritus te overwinnen.
 16. Teamgenoten Betrekken: Als je in een team speelt, betrek dan je teamgenoten in het proces. Ze kunnen je steunen en aanmoedigen, en samen spelen kan helpen om de druk te verminderen.
 17. Rituelen en Gewoontes: Ontwikkel rituelen of gewoontes die je helpen om te ontspannen en je vertrouwen op te bouwen voordat je gooit. Dit kan bijvoorbeeld het aantikken van je pijlen zijn of een bepaald aantal keren ademhalen.
 18. Positieve Mindset: Werk aan het cultiveren van een positieve mindset. Denk aan succesvolle worpen uit het verleden en geloof in je vermogen om te herstellen van darteritus.
 19. Vermijd Negatieve Zelfkritiek: Stop met negatieve zelfkritiek als je een slechte worp hebt. Dit kan darteritus verergeren. In plaats daarvan focus je op de volgende worp.
 20. Professionele Begeleiding: Als darteritus aanhoudt en je spel ernstig beïnvloedt, overweeg dan professionele begeleiding van een sportpsycholoog of een expert op het gebied van dartspecifieke mentale blokken.

Onthoud dat darteritus een mentale uitdaging is die tijd en toewijding vergt om te overwinnen. Het kan nuttig zijn om met ervaren darters of coaches te praten die mogelijk vergelijkbare problemen hebben gehad. Blijf gefocust op je doelen en blijf werken aan het herstellen van je worpen met geduld en vastberadenheid.